Domain vásárlás - Blog | Versanus

Domain vásárlás

|

Versanus Kft.
Versanus Kft.

Gyakran előfordul, hogy a tökéletes domain név, amit új (vagy akár már meglévő) tevékenységünkhöz, üzletünkhöz álmainkban kiválasztottunk, már foglalt.

Ilyen esetben se csüggedjünk! Lehetőség van már beregisztrált domaineketmegvásárolni. Ehhez szeretnék egy kis segítséget, információt nyújtani ezzel a blogbejegyzéssel.


Amit elöljáróban le kell szögezni, hogy a domain vásárlás mindig drágább, mint egy új domain regisztrációja, ráadásul a kimenetelét illetően is nagyobb a bizonytalansági faktor. Sikerül kapcsolatba lépni a tulajdonossal? El akarja adni a domaint? Ha igen, mennyiért? Sikerülni fog lebonyolítani az üzletet?

Mindezek miatt (hogy addig is haladhassunk vállalkozásunk beindításával) én azt javaslom, hogyelőször regisztráljunk egy "kevésbé jó", de azonnal, olcsón megszerezhető domain nevet.


Ezt követően térjünk rá a vásárlásra.

Ennek első lépése, hogy találjunk valamilyenelérhetőséget a tulajdonoshoz/kapcsolattartóhoz. Ezt az ún. whois rendszereken keresztül tudjuk megtenni.

.hu domain nevek esetén a http://www.domain.hu/domain/domainsearch/címen tudhatjuk meg egy domain-tulajdonos elérhetőségeit.

.eu domainek esetén a hivatalos, központi whois címe: https://whois.eurid.eu/hu/

.com/.net/.org/.info/.biz és minden egyéb nemzetközi, "általános" domain esetén a www.whois.com/whoiscímen elérhető szolgáltatást javaslom.

Miután felvettük a kapcsolatot a tulajdonossal és hajlik az eladásra,meg kell állapodnunk a vételárban.


Ez az egész ügylet legnehezebb része.

Tapasztalatam szerint .hu domainek esetén 50 ezer és 1 millió, míg nemzetközi domainek esetén jellemzően 2-300 ezer és 1-2 millió forint között mozognak az árak.

Természetesenaz árakban hatalmas lehet a szórás.Ha a domain néven valamilyen szolgáltatás is üzemel, tartalom található rajta, az árban ennek az értéke is megmutatkozhat.

Ennek köszönhetően kelnek el bizonyos domainek többmillió dollárért.

Vannak olyan esetek is, amikora domain nevet egy brókercég árulja. Ilyenkor a tulajdonos adatainak kikeresésére sincsen szükség, a domain néven ilyenkor elérhető szokott lenni egy űrlap, amin fel lehet venni a kapcsolatot az eladóval.

Az ilyen brókercégek sem arról híresek, hogy olcsón adnák a domain neveket, tehát érdemes határozottan alkudoznunk.

Miután a megállapodás megszületett, nem árt tisztában lennünk azzal, hogy milyenadatokatkell kérnünk az eladótól.


A tulajdonosváltáshoz az alábbiakra van szükség:

.com, .net, .org stb. domainek esetén egy ún. authorization code-ra, az adminisztratív kapcsolattartó részéről e-mailes megerősítésre, valamint a lock státusz feloldásáraa jelenlegi regisztrátornál.

.eu domain esetén egy authorization code-ra,

.hu domain esetén pedig átruházó nyilatkozatra és aláírási címpéldányra(ha a tulajdonos cég).

Amennyiben ezek megvannak, aVersanus rendszerében elindítjukaz átkérést, ami domain végződéstől függően pár perc vagy pár nap alatt megy végbe.

Fontos, hogy itt már azúj tulajdonos adatait adjuk meg, tehát a saját nevünket, ha magánszemélyként vásároltuk a domaint vagy cégünk nevét, ha a cég nevére vettük meg a domaint.

A domain vásárlások lebonyolításához minden segítséget és szaktanácsot megadunk Ügyfeleink számára, ügyfélszolgálatunkon készséggel állunk rendelkezésére!

Iratkozzon fel hírlevelünkre Adja meg nevét és e-mail címét.