Hogyan költözzünk el 3 nap alatt? - Blog | Versanus

Hogyan költözzünk el 3 nap alatt?

|

Versanus Kft.
Versanus Kft.

Talán a mindennapi életben 3 nap nem tűnik rövid időnek egy költözéshez. Jön a teherautó, cuccok be, kézifék ki és a következő reggelre már új otthonban is ébredünk. Vagy mégsem ilyen egyszerű? Mi van akkor, ha hosszú kapcsolat fűz az előző lakhelyünkhöz? Vajon meg tudjuk fogalmazni mik is a valós igényeink, ha új lakóhelyet keresünk és mennyi idő alatt érezzük újra komfortosan magunkat az új helyen?

A közelmúltban egy nagyon kedves új ügyfelet költöztettünk saját szervereinkre, melynek tapasztalatait most megosztjuk.Vigyázat, a cikk ellenállhatatlan költözési vágyat ébreszt!


Az idő pénz, a gyorsaság a kulcs
2017. július 6-án 5:57 perckor kaptunk egy üzenetet a Facebook oldalunkon keresztül, ennyi állt benne: „Szeretnék többet tudni tárhely szolgáltatásaikról. Kérem vegyék fel velem a kapcsolatot.” Név és telefonszám. Reggel hívtam is, 9:48-kor tettük le a telefont, amiben nagyon sok részletet átbeszéltünk. Egyedi viszonteladói árajánlatra volt szüksége, így kollégámmal néhány óra alatt összeraktunk egy olyat, amely minden tekintetben kedvezőbb volt a mostaninál.

A valós igényekre, valós megoldás
A megrendelőnek sajátvirtuális privát szervere (VPS)volt egy konkurens cégnél, ahol 10 éve ügyfél. A szolgáltatásának a díjfordulója július 15-án volt. Vagy meghosszabbítja ott, vagy pár munkanap alatt mindent átköltöztetünk magunkhoz és felmondhatja. Miután elfogadta az ajánlatot, végül az utóbbi mellett döntöttünk és belevágtunk a költöztetésbe.
Felmértük az igényeket és kiderült, hogy a megrendelőnek nincs valójában szüksége VPS-re, mert nincs rendszergazdája, aki aztán azt üzemeltetné is ezért egy teljesen másik irányt vett a tervezésünk. Fontos volt, hogy legyen egy olyan webes felület, ahol saját maga is tudja kezelni a honlapokhoz és e-mail postafiókokhoz kiosztott kvótákat, DNS zónákat, adatbázisokat, stb. Több mindent is átgondoltunk, végül adta magát, hogy az egyikcPanelszerverre tegyük viszonteladói fiókkal és dedikált IP címmel. Elmagyaráztuk, hogy mik lesznek a lényeges technológiai eltérések, de gyakorlatilag ezek az ő szempontjából lényegtelenek is voltak. A lényeg az volt, hogy működjenek a weboldalak és a levelezések. Az árajánlatot is végül így terveztük meg, mindezt pár óra leforgása alatt.

Precizitás a megszokott beállítások elérése érdekében
Július 10-én hétfőn délben kaptunk meg minden hozzáférést a megrendelőtől. Beléptünk a felületekre és készítettünk egy teljes leltárat. 50dbtárhelyvolt, amin közel 70 weboldal futott, plusz a hozzájuk tartozó levelezések, adatbázisok, össze-vissza eltérő PHP verziók. Mindent összeírtunk egy Excel táblába, amiben minden műveletnek külön státusz oszlopot is felvettünk. Amikor minden adat rendszerezve volt, nekikezdtünk a költöztetéseknek. Pár napunk maradt csak.
Még aznap létrehoztuk a cPanel viszonteladói fiókot és azzal belépve a meglévő adatoknak megfelelően létrehoztunk mindent ugyanúgy. Beállítottuk a postafiókokat, az adatbázisokat és a névszerveren a megfelelő zónákat, pontosan ugyanazokkal a rekordokkal, amik az eredeti névszerveren voltak.
Másnap, azaz 11-én elkezdtük az adatok másolását. Teljes adatmentést, amit készítettünk, beleértve a névszerver beállításokat is feltettük a saját szerverünkre, ott kicsomagoltuk, majd mindent egyesével bemásoltunk az előre létrehozott mappákba. Minden weboldal fájljai bekerültek a helyükre. Az adatbázisokat importáltuk. 1-2 weboldaltól eltekintve mind Joomla volt. Át kellett írni a konfigurációs fájlokban a mappa útvonalakat, az adatbázis paramétereket és kiszolgáló adatokat. Beállítani a fájlokon a megfelelő jogosultságot, stb. A költöztetés után jött elő pár hiba, mint például karakterkódolás, de ezeket gyorsan javítottuk.

Az utolsó simítások is fontosak
Július 13-án reggel elkezdtük a postafiók költöztetéseket. Mivel root jogunk nem volt a szerverhez így más nem maradt, mint, hogy IMAP szinkronizálással mozgassuk át a leveleket. Nem volt túl sok fiók és többnyire POP3-al le voltak töltve a levelek így egy nap alatt kész is lettünk a munkával. Minden rendben ment. Később csak 2 domain esetén volt hiba, ők Office 365-öt használnak és újra be kellett állítani az admin felületen a kapcsolódást.
Amikor minden készen állt az új rendszer élesítésére, megkértük a domain regisztrátort, hogy cserélje ki a névszervereket. Még 13-án meg is tették, így szépen lassan minden átállt. 14-én reggel már tőlünk üzemeltek a weboldalak. minden időben, terv szerint.A VPS szervert le lehetett kapcsolni.

Váratlan fordulatok mindig vannak
Egy weboldal esetén volt csak 500-as szerver oldali hiba. Ott kiderült, hogy maga a Joomla fertőzött, fel volt törve. Pár nap múlva ebben is segítettünk és teljesen kipucoltuk és működőképessé tettük. Ebben nagy segítség volt számunkra a cPanelen futó ConfigServer eXploit Scanner (CXS) nevű program, amely pontosan megmutatta, melyik fájlok érintettek. Volt, ami teljesen feleslegesen létrejött oda nem illő kódokkal, és voltak olyanok, amik a Joomla eredeti fájljaiba fészkelte be magukat. Egyes esetekben töröltük a kódokat, vagy felülírtuk ugyanazon verziószámú gyári fájlokkal a törteket, míg végül éltere nem kelt.

Közös szerver, közös problémák
A teljes körű költöztetést tehát magunkra vállaltuk. Tettük ezt azért, mert bízunk a hosszú távú együttműködésben, valamint a nagyon szoros határidő miatt, jobb, ha mindent mi csinálunk, haladjon a munka gyorsan, minél kevesebb kommunikációval, mert ott lehetnek bajok. Így is volt pár dolog, amit kölcsönösen nem értettünk meg, de nagyon jól kezeltük együtt az ügyféllel. Most már nevezhetem ügyfélnek :)

Az ügyfélnek is van ügyfele
Még abban is támogatást adtunk, hogy az ügyfelünk a saját ügyfeleivel hogyan, mikor, milyen ütemben mit kommunikáljon. Kész sablonleveleket írtunk neki, amit csak ki kellett küldeni. A sok weboldal miattfelajánlottunk ingyenes .hu domain átregisztrációt, magunkra vállalva annak költségét. Ezek fokozatosan átkerülnek majd a mi kezelésünkbe.
Kisebb döccenőkkel, de nagyon sikeres projekt volt. Köszönjük a bizalmat és reméljük, hogy hosszú távon elégedett lesz velünk az új viszonteladói partnerünk.
Mehetünk sörözni!

Iratkozzon fel hírlevelünkre Adja meg nevét és e-mail címét.